Woningpas breidt uit met gebruiksvriendelijke digitale kluis naar nieuws overzicht

16 Juli 2021

Op en top gebruiksvriendelijk
De digitale kluis is een handige en veilige online verzamelplaats voor alle relevante digitale bestanden, zoals plannen, attesten en keuringen, verslagen, onderhoudsdocumenten, foto’s en facturen van uitgevoerde werken, .... Ook foto’s van uw renovatiewerken kan u hier bewaren en zo een mooi overzicht bewaren van alle uitgevoerde werken. Leuk om op terug te blikken, maar vooral handig om alles op één overzichtelijke plaats te bewaren én terug te vinden. Indien u  uw woning verkoopt, biedt de digitale kluis in de woningpas een handig overzicht van alle verplichte en aangevulde documenten  ter beschikking en kunnen deze eenvoudig overgedragen worden naar een volgende eigenaar. 

Hoe gaat u te werk? 
Het opladen en bewaren van documenten in de digitale kluis verloopt makkelijk via het tabblad ‘Attesten en documenten’. De werkwijze is gebruiksvriendelijk en er zijn een aantal vooraf bepaalde categorieën zodat u een handig overzicht krijgt van de documenten: plannen, verslagen & adviezen, attesten & keuringen, onderhoudsdocumenten en bewijsstukken (foto's & facturen) van uitgevoerde renovatiewerken.

Enkel u als eigenaar van de woning kan deze documenten zien, tenzij u beslist om uw woningpas te delen met anderen, zoals bv. uw makelaar, notaris, huurder, een geïnteresseerde koper, een deskundige … Bij het delen van uw woningpas ziet deze persoon automatisch ook alle documenten die u heeft opgeladen in de digitale kluis.  Op die manier hoeft u de documenten niet meer langs een andere weg digitaal te bezorgen. Ze zijn automatisch beschikbaar in uw woningpas als u deze met hen deelt. Wanneer u uw woning verkoopt, gaan alle bewaarde documenten automatisch naar de volgende eigenaar. Wenst u dat niet, dan verwijdert u gewoon de bewaarde documenten. 

Meer informatie vindt u op https://woningpas.vlaanderen.be. U kan het paspoort van uw woning bekijken door in te loggen met uw e-id, token of via de itsme®-app.

Wat is de woningpas? 
Bij het (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren van een woning komen veel paperassen bij te kijken. Daarom bundelde de Vlaamse overheid alle relevante info over uw woning in de woningpas: een digitaal paspoort voor uw huis. De woningpas bevat nuttige informatie rond energie, isolatie, de aanwezige installaties, uitgevoerde renovatiewerken waarvoor je een premie ontving, relevante bodeminformatie, informatie over de riolering, de mobiscore en stedenbouwkundige vergunningen. Het bevat ook een tool waarmee u een eigen energiescore kan berekenen en de woningkwaliteitswijzer waarmee u de kwaliteit van uw woning kan checken. Daarnaast kan u in de woningpas een overzicht vinden van nodige attesten bij (ver)koop, (ver)huur, (ver)bouw en een overzicht van beschikbare premies voor aanpassingswerken aan uw woning. De woningpas werd gelanceerd in 2018 en ontving reeds een ‘Henry van de Velde Design award’ als ‘Digital Product’ en een ‘e-Gov Award’ in de categorie ‘gebruiksvriendelijkheid.

 

Bron: energiesparen.be, 25-06-2021

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons