Asbestcertificaat bij verkoop van woning wordt straks verplicht naar nieuws overzicht

21 Februari 2019

Asbest, en meer bepaald de blootstelling aan asbestvezels, kan ziektes veroorzaken, zoals mesothelioom (borstvlies- of buikvlieskanker), asbestose, longkanker en strottenhoofdkanker. In heel wat huizen en gebouwen uit de jaren zeventig en tachtig werd asbest nog gebruikt als bouwmateriaal. Het certificaat moet er voor zorgen dat wie een woning met asbest koopt, dat ook weet.

“We vinden dat er werk moet gemaakt worden van de afbouw van asbest, want asbest heeft door de jaren heen te veel slachtoffers gemaakt en we moeten daar als overheid onze verantwoordelijkheid opnemen”, zei minister Van den Heuvel. “Dat gebeurt ook, want het decreet dat de basis legt voor een versnelde asbestafbouw in Vlaanderen is op dit moment in behandeling in het Vlaams parlement en zal na de bespreking daar nog voor de paasvakantie worden goedgekeurd.”


 Asbest is momenteel niet opgenomen in de woningpas. Dat kan dus binnenkort wel, want het bewuste decreet verplicht een asbestinventaris bij elke overdracht van gebouwen met een bouwjaar vroeger dan 2000, en die attesten gaan op termijn deel uitmaken van de woningpas. Binnen enkele weken of maanden, is het verplicht dat bij elke verkoop van een gebouw dit attest wordt uitgereikt, aldus nog minister Van den Heuvel. 

Bron: DeMorgen

Delen op

Jouw woning ook verkopen/verhuren? Contacteer ons